Skip to content

Com netejar la teva bicicleta

24 març 2011

El post d’avui tractarà de temes mecànics de la bicicleta. Moltes vegades per netejar la nostra bicicleta la portem al nostre taller mecànic. És cert que com la neteja profunda d’un mecànic no hi ha cap de millor pel seu manteniment, però no sempre cal fer una neteja tan profunda i per tant no és necessari gastar-nos diners ni molestar al mecànic amb petits treballs que nosaltres podem fer.

Al acabar cada ruta la bicicleta la trobem bruta de pols i fang, però també podem trobar branques i herbes enrotllades als canvis i pinyons, entre d’altres.

El primer que hem de fer és netejar-la de fang i pols en tot el quadre, sobretot al pedaler (part on hi ha els coixinets dels pedals). Feu-ho amb aigua a pressió. Si no teniu manega utilitzeu aigua i amb un raspall rasquem el fang perquè surti tot, sobretot insistim a la part dels frens, sobretot si són de pastilla, perquè quedin ben nets. Un cop neta la bicicleta hi passem un drap de cotó per secar-la, insistim en la secada de les parts mecàniques (pedaler, frens, etc).  Si la secada la podem fer amb un assecador de cabells o una bomba d’aire a compressió millor, les parts quedaran més eixutes.

L’apartat mecànic de la cadena és més complex. Sobretot hem de pensar que no som mecànics, per tant no desmunteu allò que després no sapigueu muntar. Un advertiment, no desmunteu els pinyons de la bicicleta, després per tornar-los a muntar és molt complicat si no saps com funcionen el coixinets. És important que netegem bé la cadena per a conservar-la. Com que la cadena porta oli la pols del camí s’acumula i fa boletes d’oli. El que hem de fer és mullar un drap amb benzina i passar-lo per tota la cadena, plats i pinyons. Un cop estigui ben net, aplicar oli de bicicleta mentre fem rodar els pedals perquè tota la cadena quedi ben impregnada.  El pots d’oli els venen en qualsevol botiga de bicicleta i son de baix preu, entre 3 i 5 euros, és preferible que compreu una ampolla amb dispersor perquè quedin tots els pinyons millor impregnats. Important: no hem de posar mai greix a la cadena, el greix afectaria al seu funcionament i la trencaria amb més facilitat. Vigileu no posar oli als frens, poden afectar a la frenada i fer-nos mal.

Tots els altres elements mecànics de la bicicleta els podem engrassar. A la botiga podem trobar greix de bicicleta, agafem una miqueta amb el dit i el passem per allà on volem, per exemple a les molles dels frens o a la suspensió de la forquilla del davant. No cal passar-se engrassant els elements, ja que també es poden enganxar les partícules de pols i fer boletes que desprès poden fer anar malament el seu funcionament.

Amb aquest post no pretenc treure la feina als mecànics que són més que necessaris per a un ciclista, només vull que sapigueu més temes del món del ciclisme. Sobretot si teniu cap problema, dirigiu-vos al vostre mecànic.