El Coll d’Ares, a la frontera entre l’estat espanyol i l’estat francès, a la comarca del Ripollès, és un d’aquells jocs màgics i plens de petits detalls que el fan únic. Pel Coll d’Ares ha estat un nus de comunicacions important de la zona, sent el pas natural cap a la Catalunya Nord, i un lloc on tradicionalment s’ha instal·lat la frontera. Fa poques dècades però, que la carretera asfaltada actual fa arribar fins ella, i molt més temps que una altra carretera connectava Prats de Molló (al costat francès) amb el Ripollès.

Al Coll d’Ares trobem unes vistes espectaculars

En el Coll d’Ares actualment hi ha un edifici restaurant, així com diversos mollons i algunes escultures, que indiquen la situació on s’està, també hi ha una bona explanada, on es pot aparcar sense problemes, i des d’on les vistes són molt impressionants, per un costat es veu tota la Catalunya Nord i en dia clar fins i tot el mar, i per l’altre tenim unes vistes de la Vall de Camprodon i part de la comarca i els cims del Ripollès. Sense cap mena de dubtes, el Coll d’Ares és un lloc important a nivell de vistes i un lloc únic ple de possibilitats per poder fer fotografies amb molta qualitat, i més si aprofitem tot els grans colors del vespre.
Però el Coll d’Ares també té un contingut molt gran a nivell de història. L’explanada no és més que el record dels temps en que la Unió Europea encara no existia, i la frontera era molt més física que actualment, així, podem detectar ràpidament on hi havien les antigues cases frontereres. Però no només té història per aquest fet, més aviat la seva condició de pas fronterer ha marcat el Coll d’Ares.

Durant la fi de la guerra civil, va ser un dels principals punts de pas de refugiats republicans cap a França. En el mateix coll, podem trobar una fotografia d’època que dóna testimoni, així com un monòlit en honor d’aquells valents que en ple hivern, van fer via amb el que podien conservar cap a França, fugint d’una mort segura en mans franquistes. Cal pensar que van ser milers els refugiats que van passar per aquest pas, i que tota la zona està plena de restes d’artefactes militars. Si volem podem baixar a Camprodom, on un museu dóna testimoni de tots els camins de la retirada així com de la gran quantitat d’armament que els republicans van haver de deixar pel camí.

El Coll d’Ares també és un punt d’inici de diverses excursions

Des del Coll d’Ares, es pot iniciar diverses excursions, és altament recomanable el Camí de la Retirada, tant cap al costat de Camprodon com cap al francès. Està molt ben assenyalat, i amb recursos històrics incorporats, pot ser un viatge i una excursió plena d’emocions i de retrobaments, on hom es pot ficar en la pell d’aquella gent. També es pot pujar fàcilment a Montfalgars, un petit cim que també fa frontera entre els dos estats. Des del Coll d’Ares no hi ha més de 15-20 minuts fins ell.

Com podeu observar, és un lloc ple de coses a descobrir i d’activitats a fer, altament recomanable..

1 COMENTARI

  1. És un racó espectacular de Catalunya!
    Una de les coses que més trobo a faltar estant Baires és la muntanya. Hi ha el sur però les distancies no son per anar-hi un cap de setmana jejeje

REPLICAR

*