Skip to content

Ascensió del Puigmal per Fontalba

5 novembre 2010

El Puigmal és troba a la comarca del Ripollès, molt a prop de la Vall de Núria, un indret de Catalunya molt maco que convido a passar un dia a qualsevol amant de la natura, l’esport i el lleure . És un lloc perfecte per disfrutar una jornada en família.

El Puigmal te 2910m d’altura i és el pic més elevat del Pirineu Gironí. Hi ha molts camins per conquerir el cim i de diferent dificultat. Aquesta també pot variar segons l’estació de l’any que volem realitzar l’ascensió ja que hi podem trobar neu i llengües de gel. Tot seguit explicaré l’ascensió del Puigmal per Fontalba, una de les excursions més concorregudes pels muntanyencs els caps de setmana per la seva facilitat i la poca tecnicitat que té.

Aproximació

Des de Ribes de Freser cal agafar la carretera cap a Queralbs, una carretera que segueix la via del cremallera de Núria. Arribats a Queralbs, hem d’aprofitar per visitar el poble i la seva església amb porxo i capitells romànics. Just a l’entrada del poble, després de l’estació del cremallera, una carretera sense asfaltar però ben conservada puja cap a Fontalba. Hi ha bona senyalització. En arribar-hi, deixem el cotxe, agafem botes i pals i comencem l’ascensió.

Ascensió

Des de Fontalba ja podem veure el cim del Puigmal. Deixem el pàrquing al nordest i comencem la pujada per un camí ben marcat i suau. La pujada s‘accentua quan el camí puja cap el cim Dou. Continuem pujant fort fins a la carena on l’altra banda es pot veure l’estació d’esquí francesa de Puigmal d’Er. Carenem fins el Puigmal i gaudim de la vista que tenim.

Descens

Compte amb el descens, ja que el cim del Puigmal el força gran i s’acostuma a baixar per una altra vessant. Podem tornar enrere o bé per un altre camí que va a parar al mateix lloc, a Fontalba. El descens el fem per la banda est des del cim i més endavant ens haurem de desviar cap al sudest.

ATENCIÓ: si no fem aquesta petita desviació baixarem per la coma de l’embut i anirem a parar a Núria. Agafem el torrent de Fontalba i el seguim avall deixant el cim Dou a la dreta. Un cop arribem a un camí més marcat, un sender, girem a la dreta i anirem a parar a l’aparcament de Fontalba.

Recomanacions

No és una excursió dura, però no ens confiem, ja que sabem que la muntanya és molt traïdora i pot canviar en qüestió de minuts. Aneu ben preparats amb tallavents, roba d’abric i impermeable encara que estiguem a ple estiu. Recomano no fer la sortida molt tard, aixequeu-vos d’hora ja que com més tard sigui hi ha més possibilitats que el temps canviï.

Fitxa Tècnica

Dificultat: Mitja
Km Ascensió: 4.4
Km Descens: 3.8
Km Totals: 8.2
Temps aproximat: 2 hores

Editat per Gerard 12:40 5-11-2010